середу, 18 березня 2020 р.


НАКАЗ

10.02.2020                                                                                                              № 44


Про підсумки роботи з цивільного
захисту за 2019 рік  та основні
завдання освітньої галузі Тернопільської
 міської територіальної громади на 2020 рік


Відповідно до Кодексу ЦЗ України, постанов Кабінету Міністрів України, наказу МОН України від 21.11.2016р. №1400 «Про затвердження Положення про функціональну підсистему навчання дітей дошкільного віку, учнів та студентів діям у надзвичайних ситуаціях (з питань безпеки життєдіяльності) єдиної державної системи ЦЗ», наказу управління освіти і науки Тернопільської облдержадміністрації від 11.02.2019 р. № 25-од «Про підсумки роботи  з ЦЗ  освітньої галузі  області  в 2019 році  та основні завдання на 2019 рік», розпорядження міського голови від 31.01.2019 р.                             № 17 «Про затвердження плану основних заходів цивільного захисту м. Тернополя на 2019 рік» в управлінні освіти і науки Тернопільської міської ради проведено відповідну роботу. Видано та надіслано у навчальні заклади такі документи та методичні матеріали, а саме:
-         наказ від 3011.2018 р. № 466 «Про затвердження Плану основних заходів цивільного захисту дошкільної, середньої та позашкільної освіти м. Тернополя на 2019 рік»;
-         наказ від 08.01.2019 р. № 14 «Про організацію та ведення цивільного захисту в системі дошкільної, середньої та позашкільної освіти м. Тернополя»;
-         наказ від 12.02.2019р. №52 «Про підсумки роботи з ЦЗ за 2018 рік та основні завдання в освітній галузі Тернопільської міської територіальної громади на 2019 рік»;
-         наказ від 03.01.2019р. №05 «Про вивчення (комплексну перевірку стану цивільного захисту загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів м. Тернополя»;
-        наказ від 29.11.2019р. №435 «Про проведення моніторингу стану ЦЗ базових опорних закладів освіти  з ЦЗ  та БЖД»;
-        наказ від 26.11..2019р. №433 «Про порядок інформування про загрозу  або виникнення НС на об’єктах освітньої галузі Тернопільської  міської територіальної громади»;
-        наказ від 27.12.2019р. №448 «Про підсумки проведення моніторингу стану ЦЗ базових опорних закладів освіти  з ЦЗ  та БЖД»;
-        Порядок взаємодії управління освіти і науки Тернопільської міської ради з підпорядкованими навчальними закладами, управлінням надзвичайних ситуацій Тернопільської міської ради, управління освіти і науки Тернопільської ОДА щодо надання інформації про загрозу або виникнення НС (події);
-         семінари для голів комісій з питань надзвичайних ситуацій на тему: «Забезпечення взаємодії формувань цивільного захисту та координації дій учасників навчально- виховного процесу з питань безпеки життєдіяльності»;
-         наказ від 10.04.2019 р. №115 «Про  підведення підсумків міського етапу конкурсу «Безпека в житті - життя в безпеці-2019»;
Підвищення кваліфікації працівників освіти з питань цивільного захисту планувалось і проводилось у мережі  курсів НМЦ ЦЗ та БЖД Тернопільської області.
У навчальних закладах проведено міський етап конкурсу «Безпека в житті - життя у безпеці 2019».
В усіх загальноосвітніх навчальних закладах учнями та працівниками переглянуто відеоматеріали, а саме:
-         фільм та мультфільм «Небезпечні знахідки»;
-         навчальний фільм «День цивільного захисту» в ТЗОШ №13, 22, 24;
-         У всіх навчальних закладах проведено навчальні екстрені евакуації, під час яких відпрацьовані дії учасників навчально-виховного процесу за сигналом «Увага-всім!» - при загрозі виникнення та виникненні НС.
          З  метою запобігання виникнення надзвичайних ситуацій та керівництва у роботі з цивільного захисту керівникам навчальних закладів щоквартально та за 2019 рік надіслано зведені дані надзвичайних ситуацій по Тернопільській області.
В управління надзвичайних ситуацій Тернопільської міської ради надіслано інформацію про навчальні заклади, підпорядковані управлінню освіти і науки.
На допомогу керівникам ЗЗСО, ЗПТО, ЗПО, ЗДО для організації та проведення роботи з цивільного захисту, безпеки життєдіяльності підготовлено:
1.       План-схему техногенно-екологічного та природного стану міста.
2.       Розроблено ескіз стенда інформаційно-довідковий куточок з питань ЦЗ відповідно до вимог п.З ст.40 кодексу ЦЗ України. Ескіз стенда надіслано у навчальні заклади, надано консультації керівникам з питань обладнання куточка. Куточок обладнано у приміщенні ТКМЦ НОІМ.
Проведено значну роботу з питань управління, зв’язку, оповіщення, взаємодії учасників навчально-виховного процесу і працівників освітньої галузі щодо характеру НС, утримання в готовності захисних споруд, цокольних поверхів і підвальних приміщень навчальних закладів.
Спільно з творчою  групою НМЦ ЦЗ та БЖД Тернопільської області  розроблено Положення та технічні умови проведення змагань юних рятувальників «Школа безпеки», опорні конспекти для  проведення навчання з цивільного захисту учасників формувань ЦЗ та працівників, які не входять до складу формувань. Дані документи надіслані у навчальні заклади.
Відповідно до вимог Кодексу Цивільного захисту України та Плану основних заходів цивільного захисту Тернопільської області на 2019 рік  у всіх загальноосвітніх  навчальних закладах проведено День цивільного захисту (об’єктове  тренування), приурочені 33-й річниці Чорнобильської катастрофи 1986 року.
День цивільного захисту (ОТ) є завершальним етапом вивчення учнями питань основ безпеки життєдіяльності та цивільного захисту у навчальному році.
03 квітня у ДНЗ «Тернопільський центр професійно-технічної освіти» проведено показовий День цивільного захисту та спеціальне об’єктове тренування (директор Цьох В.І., заступник директора Шумка Л.В., провідний спеціаліст з питань цивільного захисту Ясельський А.Ф.).
Цей захід проводився з метою відпрацювання практичних дій учасників навчально-виховного процесу в умовах загрози та виникнення надзвичайної ситуації.
          Його організаторами виступили управління освіти і науки Тернопільської міськради, педагогічний колектив навчального закладу, навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Тернопільської області.
10 квітня 2019 року у ТНВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів – медичний ліцей №15» (директор Солтис Т.С., заступник голови комісії з питань надзвичайних ситуацій Мацьковська Г.П.) проведено День цивільного захисту (спеціальне об’єктове тренування) для керівників ЗЗСО.
В об’єктовому тренуванні взяли участь керівний та командно-начальницький склад закладу, ланка оповіщення та зв’язку, ланка пожежогасіння, ланка охорони громадського порядку, санітарний пост, працівники закладу.
Були залучені працівники УДСНС в Тернопільській області, які ознайомили присутніх із спецтехнікою та спорядженням, яке вони застосовують при виконанні завдань за призначенням, продемонстрували принципи роботи первинних засобів пожежогасіння, імітації евакуювання із закладу потерпілого та гасіння пожежі.
Працівники поліції продемонстрували роботу кінологічної служби та вибухотехніків. Волонтери провели бесіди та показали учасникам освітнього процесу артефакти із зони ООС.
Перед керівниками ЗЗСО виступили Сум І.М. - заступник начальника-начальник відділу дошкільної, середньої та позашкільної освіти Тернопільської міської ради, Крупа І.В. - працівник УДСНС в Тернопільській області.
Оповіщення та збір керівного і командно-начальницького складу закладу були проведені своєчасно. Керівний склад та особовий склад формувань показали задовільну підготовку, вміння впевнено діяти в умовах надзвичайних ситуацій. Учасники змагань юних рятувальників «Школа безпеки» продемонстрували належний рівень підготовки.
Залишається актуальним класичний вислів «Знати, щоб передбачити, передбачити, щоб діяти». 24 квітня в усіх ЗЗСО проведено Дні ЦЗ (ОТ),де практично відпрацьовувались аналогічні дії при загрозі та виникненні НС,продемонстровані в ТНВК ШМЛ № 15.
06 та 12 березня  у ЗДО № 16, та ЗДО № 24  провів семінари – практикуми для  заступників голів комісій з НС на тему: «Дії учасників  освітнього процесу  під час виникнення НС» (завідувачі  Штекля О.А., Машталір В.П., заступники  голів комісій з НС Новосардян Т.В., Шугалєєва Н.В.
Протягом квітня у ЗЗСО проведені Тижні знань безпеки життєдіяльності,а у ЗДО- Тижні безпеки дитини.
З метою належного  проведення цих заходів проведено показові дні Тижня безпеки дитини для заступників  голів комісій з питань НС. Так у ЗДО №16, 24 були показові дні та надавались консультації.
Протягом березня – квітня проведено міський конкурс «Безпека в житті – життя у безпеці – 2019». В конкурсі взяли участь 17 навчальних закладів,які презентували 132 роботи, варто відзначити значно якісніший рівень робіт порівняно з 2018 роком (наказ « Про підсумки проведення міського етапу конкурсу «Безпека в житті - життя у безпеці 2019» від 10.04.2019р.№45). Переможці та призери конкурсу нагороджені грамотами УОН ТМР.
Станом на 01 листопада  2019 року організовано пройшли функціональне навчання з Цивільного захисту такі категорії освітян:
-        Керівники  ЗЗСО-30;
-        Керівники ЗДО -12;
-        Заступники керівників (заступники голів комісій з НС ЗЗСО)-18
-        Посадові особи, на яких покладені обов’язки з питань ЦЗ (за відсутності штатної одиниці, заступники голів голів комісій НС ЗДО - 35);
-        Командири формувань:
-        Командири ланки пожежогасіння – 17;
-        Начальники сан постів ЗЗСО, ЗДО, ЗПО - 20;
-        Командири постів спостереження за зовнішнього обстановкою - 17;
-        Командири ланок оповіщення та зв’язку - 19 ;
-        Обслуговування захисних споруд – 3;
-        Секретарі комісій з питань НС - 41;
-        Секретарі комісій з питань евакуації - 13;
-        Командири ланок обслуговування ЗС -3.
З метою забезпечення виконання законодавчих актів з цивільного захисту, Положення про функціональну підсистему «Освіта і наука України» (наказ МОН України від 21.11.2016 р. № 1400), наказу управління  освіти і науки Тернопільської ОДА від  10.02.2020 № 29-од «Про підсумки роботи з ЦЗ освітньої галузі області в 2019 році та основні завдання на 2020 рік», розпорядження міського голови від 31.01.2020 № 22 «Про затвердження Плану основних  заходів цивільного захисту Тернопільської міської територіальної громади на 2020 рік»

НАКАЗУЮ:

1.   Головним завданням з цивільного захисту на 2020 рік вважати  готовність до дій за призначенням при загрозі та виникненні надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, в умовах можливих терористичних проявів і стійкого управління проведення аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт. Підвищення вимогливості до посадових осіб, у повноваженнях яких визначена відповідальність за цивільний захист.

2.       Керівникам закладів  освіти основні зусилля в галузі ЦЗ спрямувати на:
-  проведення роботи щодо реалізації вимог Кодексу цивільного захисту, зокрема, із забезпечення виконання заходів у сфері цивільного захисту на об’єктах галузі освіти міської територіальної громади;
-  проведення обєктових тренувань (навчань) з питань цивільного захисту;
-  розроблення заходів щодо забезпечення пожежної безпеки,впровадження позитивного досвіду із зазначеного питання. Затвердження інструкцій та видання наказів з питань пожежної безпеки, контролю за їх виконанням, а також виконання вимог приписів (актів перевірок) посадових осіб, які здійснюють державний нагляд у сфері техногенної та пожежної безпеки;
-  забезпечення реальної готовності органів управління, сил і структурних підрозділів галузі до запобігання і реагування на надзвичайні ситуації у разі їх виникнення та ліквідації спричинених ними  наслідків;
- відновлення, реконструкцію систем оповіщення, вдосконалення інформаційного забезпечення на об’єктах ЦЗ галузі;
- навчання керівного складу та працівників управління освіти і науки, підготовці сил, засобів, учасників навчально-виховного процесу і працівників галузі до захисту та дій в умовах загрози та виникнення можливих надзвичайних ситуацій техногенного, природного, екологічного характеру та терористичних актів у відповідності із законодавством України в зазначеній сфері.
3. У роботі керуватись Планом основних заходів цивільного захисту дошкільної, середньої, професійно-технічної та позашкільної освіти Тернопільської міської територіальної громади  на 2020 рік,затвердженим наказом управління освіти і науки Тернопільської міської ради від 04.12.2019 № 449
4. Керівникам закладів освіти (головам комісій з питань НС):
4.1 Відповідно до основних напрямків діяльності з ЦЗ у 2020 році:
- проаналізувати в лютому 2020 року на нарадах з керівним складом роботу з питань ЦЗ і визначити завдання та заходи на поточний  рік, затвердити плани основних заходів з цивільного захисту. Підвищити особисту відповідальність посадових осіб, до наданих їм повноважень з питань цивільного захисту;
- щоквартально здійснювати перевірку готовності систем оповіщення і про їх стан інформувати учасників навчально-виховного процесу;
- продовжити вживати заходи щодо забезпечення учасників навчально-виховного процесу, установ і закладів освіти, які потрапляють у зони ураження можливих надзвичайних ситуацій потенційно небезпечних об’єктів, засобами індивідуального захисту, приладами радіаційної, хімічної розвідки, дозиметричного контролю, у тому числі за рахунок коштів підприємств – власників потенційно небезпечних об’єктів;
- забезпечити функціонування гуртків, факультативів, курсів з питань ЦЗ, БЖД та рятувальної справи;
- завершити роботу щодо обладнання, оновлення інформаційно-довідкових куточків з питань цивільного захисту, про що інформувати управління освіти і науки Тернопільської міської ради у звіті за І півріччя;
- під час  об’єктових тренувань організувати і провести  тренування та навчання з керівним складом та складом комісій з НС в обсязі покладених на них функціональних завдань до дій за призначенням в умовах можливих надзвичайних ситуацій;
- навчання учасників навчально-виховного процесу, працівників організувати безпосередньо на об’єктах ЦЗ галузі.
4.2  Спланувати і забезпечити:
  - організувати своєчасне прибуття освітян на навчальні заняття згідно з Планом комплектування обласних курсів ЦЗ в НМЦ ЦЗ та БЖД області в   2020 році;
-  підготовку постійного складу освітян і працівників галузі, які не входять до складу формувань ЦЗ, здійснювати відповідно до наказу ДСНС України від 08.08.2014 № 458 «Про затвердження Програми загальної підготовки працівників підприємств, установ та організацій до дій у надзвичайних ситуаціях», Державного стандарту України 5058:2008 Навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях;
-  підготовку дітей в ЗДО проводити у дитячих групах і в групах батьків за тематикою охорони здоров’я та життя дітей і завершити в кінці навчального року проведенням Тижня безпеки дитини як заходу практичного закріплення одержаних теоретичних знань;
-  навчальний рік з питань цивільного захисту завершити проведенням об’єктових тренувань під час Дня цивільного захисту, Тижня безпеки дитини.
Організувати контроль за підготовкою і проведенням Дня ЦЗ і Тижня безпеки дитини. В процесі перевірок звертати увагу на повноту відпрацювання документів і на практичну готовність навчальних закладів до виконання завдань ЦЗ в надзвичайних ситуаціях.
4.3. Збори керівного складу ЦЗ підпорядкованих ланок з підбиттям підсумків роботи у 2020 році та визначення завдань на 2021 рік провести в грудні 2020 року.
4.4. Протягом року забезпечити тісну взаємодію із засобами масової інформації, оперативно, достовірно інформувати учасників навчало-виховного процесу і працівників галузі освіти міста про стан захисту від вражаючих факторів надзвичайних ситуацій.
4.5. Звіт з питань за перше півріччя 2020 року подати в управління освіти і науки Тернопільської міської ради до 01.06.2020 року;
4.6. Доповідь за 2020 рік подати в управління освіти і науки Тернопільської міської ради до 26.09.2020 року.
5. Керівникам базових (опорних) закладів освіти з ЦЗ та БЖД:
5.1. При формуванні кошторисів закладів освіти врахувати витрати для здійснення комплексних заходів з цивільного захисту, пожежної безпеки, створення умов безпечного перебування вихованців, учнів, студентів, працівників у закладах освіти.
5.2. Рекомендувати на засіданнях педагогічних рад закладів освіти у лютому-березні 2020 року розглянути питання стану організації і здійснення заходів з питань цивільного захисту, пожежної безпеки, створення умов безпечного перебування учнів та працівників.
5.3. Обладнати методичні куточки з питань цивільного захисту та безпеки життєдіяльності.
6. За високу організаторську і практичну роботу проведену в 2019 році щодо розвитку і вдосконалення цивільного захисту, покращення навчально-матеріальної бази з ЦЗ нагородити грошовою премією в розмірі посадового окладу за рахунок коштів місцевого бюджету:
- Добровольську Оксану Михайлівну, директора ТЗОШ І-ІІІ ст. № 14;
- Заброцького Руслана Петровича, директора ТЗОШ І-ІІІ ст. № 18;
-  Каразію Ігоря Юрійовича, директора ТЗОШ І-ІІІ ст. № 24;
-  Левенець Наталію Іванівну, директора ТЗОШ І-ІІІ ст. № 4;
-  Бондаря Валерія Івановича, директора школи допризовної підготовки;
-  Солтис Тетяну Степанівну, директора ТНВК «Школа-медичний  ліцей № 15»;
-  Вахрів Галину Мирославівну, завідувача закладом дошкільної освіти № 15;
-  Дячук Віру Михайлівну, завідувача закладом дошкільної освіти № 34;
- Машталір Валентину Павлівну, завідувача закладом дошкільної освіти № 24;
- Мельник Світлану Ігорівну, завідувача закладом дошкільної освіти № 5;
- Штеклю Олену Андріївну, завідувача закладу дошкільної освіти № 16;
- Цьоха Володимира Ігоровича, директора ДНЗ «Тернопільський центр професійно-технічної освіти»;
- Даценка Миколу Миколайовича, методиста Тернопільського комунального методичного центру науково-освітніх інновацій і моніторингу.

6. Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.



Начальник управління                                                                  О.П. Похиляк



Даценко Микола Миколайович (0352) 520003

Немає коментарів:

Дописати коментар