четвер, 24 березня 2022 р.

 ПАМ'ЯТКИ З ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ 

Засоби індивідуального захисту

Найпростіший у виготовленні засіб захисту органів дихання ватно-марлева пов’язка(ВМП). Виготовляється зі шматка марлі розміром 100 х 50 см. На середню частину площею 30 х 20 см накладається шар вати товщиною 2-3 см, або 5-6 шарів марлі. Марля згортається повздовж, закриваючи вату, кінці пов’язки розрізаються по середній лінії на відстань 30-35 см, утворюючи чотири зав’язки.

Правила використання ВМП:

·        нижні зав’язки зав’язують на тім’я, верхні - на потилиці;

·        верхній край маски знаходиться як найближче до очей;

·        нещільності закладаються ватяними тампонами;

·        для підвищення захисних властивостей від незначних концентрацій небезпечних хімічних речовин маска зволожується зовні водою або ж відповідними розчинами (захист від аміаку чи лугів – 5 % розчин борної кислоти, захист від азотної кислоти або хлору – 2 % розчин питної соди).

·  


 

ВАТНО-МАРЛЕВА ПОВ’ЯЗКАнайпростіший засіб захисту органів дихання від радіоактивного пилу й бактеріальних аерозолей.

Ватно-марлева пов’язка не захищає від токсичних газів і парів.

Пов’язка має закривати ніс та рот, доходячи до підборіддя, і закріплюватись на тім’ї та на потилиці за вухами (верхні).

Ватно-марлева пов’язка виготовляється   із марлі довжиною 100 см і шириною 50 см. Марлю стелять на столі, посередині кладуть вату розміром 30х20 см, товщиною біля двох сантиметрів. Вільні кінці марлі загортають по всій довжин, з обох сторін закривають вату. Після цього на кінцях марлі роблять розрізи довжиною 30-35 см, які утворюють дві пари зав’язок.

Ватно-марлева пов’язка не захищає від отруйних речовин.

Засоби захисту від хлору  : цивільні протигази всіх типів; промислові типів В, В-8, М, ватно-марлеві пов’язки, змочені 2% розчином питної соди - 25 г на 1 л води. (1 чайна ложка соди - 5 г).

Від аміаку ватно-марлеві пов’язки змочені водою (краще розчином оцтової або лимонної кислоти), захисний одяг, гумові чоботи.


 Вимоги до використання засобів індивідуального захисту

Фільтруючий респіратор Р-2 призначений для захисту органів дихання від радіоактивного пилу та бактеріологічних аерозолів. Принцип його дії заснований на тому, що органи дихання ізолюються від навколишнього середовища напівмаскою Внаслідок чого повітря, що вдихається, очищається від небезпечних аерозолей та пилу. Під час інструктажу необхідно особливу увагу звернути на те, що респіратор Р-2 захищає органи дихання від радіоактивного пилу.

Від парів та газів респіратор Р-2 не захищає!


Порядок використання респіратора:

·    чистими руками витягнути респіратор з упаковки

·    респіратор розпрямити по контуру обличчя;

·    захисну смугу закріпити на переніссі;

·    закріпити гумові шнури респіратор на потилиці;

після закінчення роботи зняти респіратор з обличчя.

Використання респіраторів забороняється:

   у атмосфері, що містить менше 18% вільного кисню;

   при роботі в ємкостях, колодязях, цистернах і інших замкнутих об'ємах;

   особам, що носять бороди (не досягається щільність прилягання респіраторів);

   при невідомій природі і концентрації аерозолів небезпечних хімічних речовин.

   

Респіратор „Пелюстка” призначений для захисту органів дихання від пилу різного походження – рослинного, тваринного, металевого, мінерального.






Цивільні протигази ГП-5, ГП-7. Призначені для захисту органів дихання, обличчя і очей людини від дії отруйних речовин, які знаходяться в повітрі у стані газу, пару чи аерозолю (пил, дим, туман).

Фільтруючі коробки протигазів ГП-5, ГП-7 захищають від сірководню, сірчаного ангідриду, бензолу.

Фільтруюча коробка ГП-7К захищає від радіонуклідів йоду та його органічних сполук.

Захист від аміаку забезпечують фільтруючі промислові протигази марок „КД” і „М”, при високих концентраціях – ізолюючі протигази.




 Перед надяганням протигазу необхідно забрати волосся з лоба, скронь та зняти прикраси з волосся (попадання волосся під обтюратор призводить до порушення герметичності). При одяганні протигазу лицьова частина береться обома руками за щічні лямки так, щоб великі пальці захопили лямки, підборіддя фіксують у нижньому заглибленні обтюратора і рухом рук вгору та назад натягають наголовник на голову і підтягають до упора щічні лямки. Протигази повинні бути підібрані за розміром і мати бирку з написом прізвища його власника.


     

 

      

 

                                                     

 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар