четвер, 6 вересня 2018 р.


Тернопільський комунальний
методичний центр науково-освітніх
інновацій та моніторингу
center.imco@gmail.com


Інтерактивна школа  
вчителів предмета «Захист Вітчизни»
 Про особливості вивчення предмета «Захист Вітчизни» в закладах загальної середньої освіти м. Тернополя
у 2018/2019 навчальному році


Дата проведення: 03.09.2018

Місце проведення:
Тернопільська школа допризовної підготовки
school_dp@ukr.net

ЗАТВЕРДЖУЮ
                                                                                                          
 Директор ТКМЦНОІМ 
                                                                                        Литвинюк Г.І     
                                                                                                               
                                                                                               03.09.2018

Інтерактивна школа  є базовою для вчителів предмета «Захист Вітчизни»  м. Тернополя.  Робота планується і проводиться у відповідності до проблем, над якими працюють школи.
   Матеріали роботи інтерактивної школи оформлено в папках, які зберігаються в шкільному методичному кабінеті, одним з основних завдань якого є координація змісту, форм і методів самоосвіти, колективної та індивідуальної роботи методичної служби школи.
   Авторські доробки вчителів також оформлені на блогах Бондаря В.І., Ягнич Г.Й. та Дудника В.В, опис передового педагогічного досвіду Батурина П.Р. відображено на сайті ТОКІППО. У цьому навчальному році розпочато  створення портфоліо педпрацівників.  Усе це є доступним не тільки для всього педколективу, а й для слухачів курсів ТОКІППО,  з якими  систематично проводяться заняття на базі школи допризовної підготовки.
   Всі форми методичної роботи в школах (традиційні і нетрадиційні) стимулюють вчителів до пошуку нових шляхів реалізації Державних стандартів освіти. Щоб виявити методичний рівень вчителів, згідно графіка  проводиться атестація педкадрів.

Мета

Орієнтувати та організувати роботу вчителів предмета «Захист Вітчизни» на роботу в 2018/2019 навчальному році в умовах патріотичного опору російській агресії та євроінтеграції України.
Інтерактивна школа вчителів предмета «Захист Вітчизни» працює над проблемою: «Оволодіння та впровадження в навчально-виховний процес інноваційних та традиційних технологій для покращення якості військово-патріотичного виховання молоді».
Обговорити актуальні питання вивчення предмета «Захист Вітчизни», визначити шляхи їх реалізації.

Інтерактивна школа вчителів предмета «Захист Вітчизни»
(03 вересня 2018 10.00 год. Тернопільська школа допризовної підготовки)


1.     Особливості вивчення предмета «Захист Вітчизни» у 2018-2019 навчальному році - Даценко М.М. – методист ТКМЦНОІМ.

2.     Перспективи розвитку школи допризовної підготовки: «Створення ситуації успіху та формування мотивації до готовності захищати Україну при вивченні предмета  «Захист Вітчизни» - Бондар В.І. – директор  ТШДП.

3.     Алгоритм проведення вступного уроку захисту Вітчизни для дівчат 10 класу – Чарторинська О.Я. – заступник директора ТШДП.

4.     Практична спрямованість вивчення предмета «Захист Вітчизни» - запорука національної безпеки України – Дудник В.В., Ягнич Г.Й., Воробій В.С., - вчителі захисту Вітчизни ТШДП, Тіхановський В.І. – вчитель  захисту Вітчизни ТЗОШ №22.

  
Методист ТКМЦНОІМ                                        М.М. Даценко
15.08.2018


Методичні рекомендації
1.     Розробити на 2018-2019 навчальний рік та здійснити заходи щодо удосконалення та зміцнення навчально-матеріальної бази предмета «Захист Вітчизни».
2.     Забезпечити якісне проведення у травні 2019 року триденних навчально-польових зборів (занять у лікувально-оздоровчому закладі) з учнями 11 класів з предмета «Захист Вітчизни».
3.     Постійно здійснювати координацію спільної діяльності установ і закладів освіти з військовими комісаріатами та громадськими організаціями, які опікуються патріотичним вихованням, розвитком духовності.
4.     У річних планах роботи навчальних закладів розробити окремий розділ «Військово-патріотичне виховання».
5.     Активізувати профорієнтаційну роботу серед старшокласників на подальшу службу в Збройних Силах України шляхом проведення конкурсів, вікторин, змагань тощо.
6.     Забезпечити зв'язок з військовими частинами (екскурсії до музеїв військових частин, спільні заходи патріотичного спрямування); активізувати зв’язки і спільну профорієнтаційну діяльність шкіл та військових вищих навчальних закладів (юний правознавець, десантник, рятівник, розвідник, снайпер, поліцейський, прикордонник, радист) (1-11 кл.).
7.     Організувати та провести міський етап дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») та змагання «Школа безпеки» тощо.
8.     Підвищувати професійний рівень шляхом участі у методичних заходах різного рівня, фахових випробуваннях педагогів, зокрема Всеукраїнському конкурсі «Вчитель року -2019» у номінації «Захист Вітчизни».

Нормативно-правова база

·        Конституція України;
·        Закон України «Про загальний військовий обов’язок і військову службу»;
·        Наказ МОН України від 27.10.2014р. №1232 «Про затвердження плану заходів щодо посилення національно-патріотичного виховання дітей та учнівської молоді»;
·        Концепція національно-патріотичного виховання дітей та молоді (додаток до наказу МОН України від 16.06.2015р. №641);
·        Указ Президента України від 13 жовтня 2015 року №580/2015 «Про Стратегію національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2016 — 2020 роки»;
·        Указ Президента України від 26 травня 2015 року № 287/2015 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 6 травня 2015 року "Про Стратегію національної безпеки України»;
·     Указ Президента України від 24 вересня 2015 року №555/2015 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України» від 2 вересня 2015 року «Про нову редакцію Воєнної доктрини України»;
·        Указ Президента України від 13.11.2014 № 872 «Про День Гідності та Свободи».
·        Указ Президента України від 13.11.2014 № 871 «Про День Соборності України».
·        Указ Президента України від 14.10.2014 № 806 «Про День захисника України».
·        Указ Президента України від 24.09.2014 № 744 «Про невідкладні заходи щодо захисту України та зміцнення її обороноздатності».
·        Постанови Кабінету Міністрів України від 30.11.2000 року № 1770 «Про затвердження положення про допризовну підготовку призовників з військово-технічних спеціальностей»
·        Наказ Міністерства освіти і науки України № 1/9-614 від 27.11.2014 «Про методичні рекомендації з патріотичного виховання».
·        Лист Міністерства № 1/12-6406 від 12.09.2014 «Щодо укомплектування кабінетів предмета «Захист Вітчизни» в школах навчальною зброєю, муляжами зброї та боєприпасів, засобами індивідуального захисту».
·        Методичні рекомендації щодо національно-патріотичного виховання у загальноосвітніх навчальних закладах (додаток до наказу МОН України від 16.06.2015р. №641);

·        Наказ МОН України від 16.06.2015р.  №641 «Про затвердження Концепції  національно-патріотичного виховання дітей і молоді, Заходів щодо реалізації Концепції національно-патріотичного виховання дітей і молоді та методичних рекомендацій щодо національно-патріотичного виховання у загальноосвітніх навчальних закладах»;

·        Програми вивчення предмета «Захист Вітчизни» №1021 (додаток до наказу МОН України від 16.06.2015р. №641 «Заходи щодо реалізації концепції національно-патріотичного виховання дітей і молоді»;

·        Наказ управління освіти і науки Тернопільської облдержадміністрації від 01.03.2016 р. №66 «Про стан організації національно-патріотичного виховання у навчальних закладах області та основні напрямки його вдосконалення»;  

·        Навчальна програма «Захист Вітчизни» для навчальних закладів системи загальної середньої освіти (рівень стандарту), затверджено МОН України, наказ від 23.10.2017 №1407;

·        Програма курсу за вибором (факультативу) «Захисник України» 9 клас. Автори Фука М.М., методист предмета «Захист Вітчизни» ТОКІППО, Бондар В.І., директор ТШДП;

·        Накази управління освіти і науки Тернопільської обласної державної адміністрація, Тернопільської міської ради.                      

Пам’ятні дати, національні та державні свята

·        День партизанської слави – 22 вересня;
·        День Захисника України, День українського козацтва – свято Покрови Пресвятої Богородиці, 76-а річниця створення УПА – 14 жовтня;
·        День памяті жертв голодомору та політичних репресій  - 22 листопада
·        День вшанування пам’яті учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС  - 04 грудня;
·        День Збройних сил України – 06 грудня;
·        День Соборності України – 22 січня;
·        День пам’яті героїв Крут - 29 січня;
·        День визволення Тернополя від німецько-фашистських загарбників - 15 квітня;
·        День Чорнобильської трагедії - 26 квітня;
·        День Пам’яті та Примирення – 08 травня;
·        День Перемоги над нацизмом у Другій Світовій війні - 09 травня;
·        День Героїв - 23 травня;
·        День Прапора України – 23 серпня;
·      День Незалежності України – 24 серпня. 















Немає коментарів:

Дописати коментар